Upparbetning av rådjuret

Vill börja med att varna känsliga läsare.

 

Som jag skrev om i fredags blev en råbock skjuten och idag var det dags att ta han om den. Den hängde nere i garaget på slottsbacken, ett husen som skolan förfogar över. Vi bar ut rådjuret och hängde upp de utomhus för att få mer ljus. Rasmus som tidigare varit Jaktelev och nu mera Jaktansvarig i klassen visar för mig och några till hur man på enklast sätt styckar. Han får det att se enkelt, ut även om knivarna var under all kritik. Köttet från bocken kommer att användas i skolans kök och på så vi gagna oss elever också. Vet att vissa delar skulle skickas på rökning och andra serveras som de är, en rådjurssadel är ju aldrig fel! J

Jag som går jägarexamenskurs passar även på att träna in de olika vikterna på djur, till bilderna.

 

Passad vikt: Strupar, magar och tarmar har tagits bort. ca 80-85% av levande vikt.

 
 
Slaktvikt: När huvud, hud, inälvor och nedre delen av benen tagits bort. ca 50% av levande vikt
 
 
Färdigstyckat och paketerat.ca 20-25% av levande vikt.