Riu-konferens, jakt och jaktfest.

Den 4-5 november var vi på Riu-konferens i Skinskatteberg. Föreläsningarna var ganska fokuserade på laserscanning och hur man kan använda det på olika sätt inom skogsbruket. Men det handlade även om lite andra saker när det gäller skogsuppskattning. På kvällen bjöds det på en middag, och det fanns även mycket tillfällen för oss att nätverka och skaffa nya kontakter inom branschen. Oskar J tackade för att vi var inbjudna och bjöd även på en oförglömlig ordvits som vi nog aldrig kommer glömma! Dag 2 bjöd också på föreläsningar men också på ett besök på det stora brandfältet utanför Sala där berättade Karl Hedin om hur de drabbats av branden och vi fick även lyssna på 2 skogsmästar elever som redovisade sina ex-jobb. Besöket på brandfältet var riktigt intressant och många av oss var väldigt nyfikna på att se hur det såg ut. 
 
Igår (14/11) så jagade vi och hade jaktfest. Vi började med att släppa en hund från vardera hållet och det dröjde inte länge innan det blev upptag. Först gick Axels hund ut med ko och kalv ur såten utan att vi kunde skjuta. Men sen så fick även Ronnys hund upp och det visade sig vara en ensam kalv som Johan sköt med 2 perfekta skott. I andra såten så hade vi också älgkontakt. Men ingen lyckades se några älgar här. Sedan efter att vi flått och hängt upp Johans kalv så var det dags för jaktfest. God mat och dryck blandades med tävlingar och musik. Ett stort tack till Nils, Axel och Oskar J som förberedde och fixade allt!
 

Laserscanning, uppdatering av bestånd och tenta

Måndagen 26/10 hade vi besök av Emiliano Zocca från Stora Enso. Han lärde oss mycket om laserscanning i skogen. Vad man kan använda det till, inte bara volymer utan även tillexempel till att se gallringsbehov och hur du kan se var det är blött i ett bestånd, så du kan undvika att dra vägarna så att maskinerna måste köra där. Detta och mycket annat lärde han oss mycket om. Detta var en riktigt bra föreläsning och väldigt bra för oss eftersom detta verkligen är framtiden.
 
Resterande del av veckan så jobbade vi med att uppdatera utvalda avdelningar i filipstadkommuns skogsbruksplan. Vi skulle också kolla varandras data genom att vi mätte några av varandras bestånd. I slutet av veckan så jämförde vi också varandras data, ibland med lite blandade resultat. Men vi var alla överrens om att vi hade lärt oss mycket.
 
Igår (måndag 2/11) så hade vi praktisktenta där vi fick göra lite olika mätningar och uppskatta höjder, grundyta osv. Idag hade vi skriftlig tenta i skogsuppskattning.
 
I helgen så hade vi elever som stannade kvar en riktigt trevlig hallowenfest. Det hoppas vi blir en tradition!