STP 15/17

Nu har vi äntligen kommit igång med bloggandet. Det kommer framförallt vara jag (Oscar) som kommer skriva här. Men förhoppningsvis kommer väl ett och annat gästinlägg komma upp. Eftersom det tog ett tag innan bloggen kom igång så kommer jag skriva en liten sammanfattning av vad som hänt hittills.
 
Vi rivstartade studierna med botaniken. Då skulle vi lära oss många växter och vad de kan säga om marken, och vissa växter skulle vi även lära oss på latin. Vi var ute på många trevliga exkursioner där Peter visade oss de olika växterna och berättade om dom. 
 
Sedan var det marklära som gällde, då fick vi lära oss varför marken ser ut som den gör och tillexempel varför det växer bra på vissa ställen och dåligt på andra ställen och hur inlandsisen har påverkat. Vi fick bland annat göra en markkartering där vi skulle gräva ett antal hål inom ett område och sedan beskriva marken i området genom att studera hålen och försöka komma fram till tillexempel vad det är för jordart och jordmån.
 
Nu har vi börjat med skogsuppskattning. Vi har fått lära oss att använda dataklave och även börjat använda höjdmätare, tillväxtborr och relaskop.
 
Under tiden som vi har haft dessa kurser så har vi även haft andra lektioner i tillexempel föreningsteknik, matte och studieteknik.
 
Sen har vi såklart haft en del fritid. Baren invigdes redan under insparken och har varit välbesökt under helgerna och även under några onsdagar. Under helgerna har vi haft lite olika aktiviteter, vi har badat bastu och badtunna, besökt oxhälja i Filipstad och det har somsagt blivit många trevliga kvällar i baren med många jakthistorier och mycket creedence i högtalarna!
 
Sammahållningen och stämningen i klassen är riktigt bra och nu när älgjaktsveckan är över så kommer det finnas mycket att prata om, även om vi har några norrlänningar som tjuvstartade redan i september. :)